VELKOMMEN TIL ÅPNING AV JAZZFESTIVALUTSTILLINGEN 2017 LØRDAG 16. SEPTEMBER KL. 12.00 I GALLERI ARIBLÅ!

Når Ingrid Larssen markerer sitt 30-årsjubileum som kunsthåndverker, er det som jazzfestivalkunstner med utstillingen «Løse tråder» i Galleri Ariblå. Inspirert av landskap og formasjoner i naturen, viser hun broderier som inspirerer oss til å bruke fantasien og se etter hva som «bor» i steiner, fjell og naturformasjoner.

ÅPNINGSTIDER
16. september – 7. oktober
16. sept: 12-15 ÅPNING
man – ons: 11-14
tor: 11-14 og 17-19
fre og lør: 11-15
Under jazzfestivalen 20.-24. september er utstillinga åpen på kveldstid før konserter i Kulturfabrikken.
Gratis inngang.

Det hele begynte med en studiereise til Island, der Larssen besøkte Alvesteinen. Sagnet sier at går du rundt steinen tre ganger, blir den til et hus, de underjordiskes hus. Det åpenbarte seg imidlertid ingen alver da hun gikk rundt steinen, men vel hjemme igjen oppdaget hun alle figurene i lavet, mosen og stukturen på steinen, som trådte fram på fotografiene hun hadde tatt av den. I uminnelige tider har mennesker sett mennesker, dyr og scener i steiner, stjerner, fjell og landskap. Og det er ikke fritt for at fantasien har lagt til litt ekstra når man i unge år hørte historiene. I Skomakersteinen ovenfor Stokmarknes, der Larssen vokste opp, var hun som barn lenge overbevist om at det bodde en sint skomaker. Steinen har nok fått sitt navn fordi den i fasong minner om et skomakerverktøy, men det Larssen er opptatt av, er at vi skal ta vare på inntrykkene vi fikk som barn, og ikke glemme å se magien og historiene i naturen rundt oss.

Broderiene hun viser på jazzfestivalutstillingen er ikke bare inspirert av islandsk natur, publikum vil også kunne kjenne igjen former fra Møysalen og landskapet i Vesterålen. Elleve av verkene fikk være med til Island i august og ble utstilt i Vopnafjördur, der utstillingen ble åpnet av direktør for Nasjonalmuseet i Reykjavik, Margrét Hallgrímsdóttir.

Hun reiste til Island sammen med arkeolog Birgit Lund, som har gjennomført et prosjekt om Alvekoneduken fra Island. Som en innledning til jazzfestivalutstillinga kan publikum høre Lunds foredrag på Sortland museum to dager før utstillingen åpner i galleri Ariblå.

«Samarbeidet mellom Øst-Island og Vesterålen i regi av regionrådet har betydd mye for min kunstneriske utvikling. Faktisk er det slik at jeg flyttet tilbake til Vesterålen da jeg var ferdigutdannet i 1987 fordi Kultursamarbeidet i Vesterålen annonserte etter kunstnere som ville bosette seg her.» sier Ingrid Larssen, og nevner spesielt samarbeidet med Erik Bugge som en stor inspirasjon.

Ingrid Larssen er utdannet smykkekunstner ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og ved Rietveld akademiet i Amsterdam. Det som begynte med smykker, vokste seg etterhvert større og større, og ble til objekter, skulpturer og relieffer for utsmykking. Larssens verker kan blant annet oppleves på Nordlandssykehuset avd. Vesterålen og på Melbu skole. Hun har erfaring som kunstkonsulent, kurator og prosjektleder, og har fått Statens garantiinntekt for kunstnere siden 2011. Larssen har jobbet med forskjellige materialer – plast, metall, pels, tre, papir, pappmasje og tekstil. Hun har alltid vært opptatt av tradisjon og fornyelse, og bruker gamle teknikker på en ny måte og gjerne i uvanlige materialer.

«På mange måter er jeg tilbake der jeg en gang startet,» forteller hun. «Jeg lærte brodering på husmorlagets arbeidsstue på Stokmarknes tidlig på 1970-tallet. Hjemme strikket jeg, men det var paradis å komme til arbeidsstua og brodere og sy. Nå er jeg tilbake med broderi som uttrykksform etter 30 år som kunsthåndverker, og gleder meg til å vise dette fram for det vesterålske publikummet.»

Utstillingen er støttet av Nordland fylkeskommune, Norske kunsthåndverkere og UD/Norwegian Crafts.

 

Arrangør: Sortland kunstforening og Sortland jazzfestival

Share

Ingrid Larssen Løse tråder Jazzfestivalutstillingen