Vi nordlendinger er blant mindretallet i verden som opplever mørketid hvert år. Derfor er mørketid og vinter temaet for den nye utstillinga på Sortland museum. Mørketida handler minst like mye om lys som mørke. Lyset er variert ofte med fantastiske farger på himmelen, nordlys og stjerner. Et av emnene på utstillinga er stjernehimmelen og myter knytta til ulike stjernebilder.

Mangelen på lys ute har gjort det viktig å skaffe lyskilder innendørs. For mange var ilden i den åpne grua den viktigste lyskilden helt innpå 1800-tallet. Utstillinga viser utviklinga videre, fra tranlamper og parafinlamper via petromaxen til elektrisiteten forandra livet for folk flest. Vi skal heller ikke glømme at dagslyset er viktig for helsa vår. 

Utstillinga tar også for seg gamle merkedager og de tradisjonene som var knytta til dem, juleforberedelser og julefeiring. Snø og frost er et anna hovedtema. Vi viser vinterbilder fra arkivet vårt. Her minnes vi ei tid da brøytinga ikke foregikk med fres, men med hand- eller hestekrefter, det var hopprenn i Koven, og ski og skøyter så annerledes ut enn i dag. 

Utstillinga har også et aktivitetsbord for ungene der de kan lage julepynt, klippe papirdukker eller lage sin egen vesle stjernekikkert. Utstillinga blir stående til 27. januar.

Arrangør: Sortland museum

Share