Cellolyd er Norges første og eneste cellofestival og ble startet i 2012. Det var Lisa Holstad, som i dag er distriktsmusiker på Sortland, som startet festivalen i sin hjemkommune Moskenes i Lofoten. Sammen med distriktsmusiker i Hadsel, Synnøve Volden, og fem andre cellistkolleger fra Oslo og Stavanger tar hun i år med seg festivalen til Sortland.

- Sortland har et levende musikkliv og et av de største cellomiljøene i Nordland. Etter mange år med festival i Lofoten har jeg nå lyst til å koble den opp mot dette miljøet som jeg er så heldig å få jobbe med til daglig. Kulturfabrikken og Sortland kulturskole har vært positive fra første stund, og det er mye takket være dem at publikum i Vesterålen, og ikke minst elevene i kulturskolene nå får ta del i Norges eneste cellofestival, sier Holstad.

Festivalens konserter er bygget opp rundt noen faste konsepter som viser celloens bredde. Én konsert er viet den klassiske musikken, og for å lede denne kommer den svenske stjernecellisten Jakob Koranyi, som til daglig opptrer som solist i de største konserthusene i Europa. Koranyi skal lede Cellolyd-ensemblet i musikk av de latinamerikanske komponistene Heitor Villa-Lobos og Astor Piazzolla, og han skal fremføre noe av det vakreste som er skrevet for solo cello, nemlig cellosuite No. 3 av J.S. Bach.  

Cellolyd har tidligere gjort stor suksess med sine samarbeider med vokalister innen pop- og visesjangeren, som Marit Larsen, Sondre Lerche, Ingrid Olava og Frida Ånnevik. I år er det folkemusiker og vokalist i bandet Valkyrien, Tuva Syvertsen, som skal fremføre sin musikk med Cellolyd-ensemblet. Syvertsen har allerede vært solist med Cellolyd-ensemblet da de reiste til festivalen Rio International Cello Encounter i Brasil i august 2019 for å fremføre norsk folkemusikk og Syvertsens egne låter. Dette samarbeidet får sin Norges-premiere under festivalen.

Nye lyder er festivalens faste arena for eksperimentell musikk. Cellisten Oda Dyrnes vokste opp som en del av Sortlands rike musikkliv og har nå etablert seg som musiker og komponist i København. Cellolyd har invitert henne til å holde en egen konsert i Kvitbrygga, hvor det også blir urfremføring av et nytt verk skrevet for Cellolyd-ensemblet.

Cellopub er en konsert med mye humor og lave skuldre. Her fremfører Cellolyd-ensemblet musikk i de fleste sjangre, og hvert år fremføres det en ønskelåt som publikum har meldt inn på forhånd. Målet er å overbevise publikum om at alt fra danseband til hardrock låter bra på cello!

En barnekonsert er fast post på programmet, og i år vil Ensemble Blå gi barn i alderen 6-12 år en forsmak på trioens nye skolekonsertproduksjon “Spøkelsestrioen”.

Festivalen avsluttes med en feiring av Vesterålens yrende “celloliv” i konserten CelloBassOrama. Her samles kulturskoleelver fra Hadsel og Sortland, Sortland VGS, musikere tilknyttet Sortland strykeorkester og de profesjonelle cellistene til det største cello- og bassorkesteret nord for polarsirkelen. Repertoaret vil bestå av klassisk musikk, filmmusikk og tøffe poplåter. Det blir også soloinnslag fra viderekomne elever som har deltatt på mesterklasse med Jakob Koranyi.

PROGRAM

Fredag 26. juni

Lørdag 27. juni

Søndag 28. juni

Flere Aktuelt

Offentlig ettersyn av Kulturminneplan for Sortland 2020-2030

Arbeidet med Kulturminneplan for Sortland 2020-2030 fortsetter til tross for korona, og vi tilpasser høringsprosessen. I stedet for et planlagt høringsmøte har vi spilt inn et nettforedrag med historiker Åsa Elstad som forteller om planen, med innledning ved assisterende direktør Mona Dahl ved Kulturfabrikken Sortland KF. Se nettforedraget her. Les mer

Gavekort som går ut i mars og april forlenges

Gavekort hos Kulturfabrikken som går ut i mars og april 2020 får forlenget gyldighet til 30.06 2020. Les mer

KORONA: Kulturfabrikken Sortland KF stenger - men du kan rekke å låne bøker fredag 13. mars

Kulturfabrikken Sortland KF stenger fra og med torsdag 12. mars kl. 18.00 og til og med søndag 12. april. Biblioteket holder åpent fredag 13.03 kl. 10.00-16.00 for mulighet til langtidsutlån av bøker med mer, men tar ikke imot bøker til innlevering. Sortland Kulturskole og Sortland Kino holder stengt i samme periode. Les mer