Kulturminnedagene er Norges største historie- og kulturarvsfestival med 300 arrangement og 50.000 besøkende rundt om i landet hvert år. Les hele programmet for Kulturminnedagene i Sortland her.

Kulturminnedagene arrangerers av frivillige lag, foreninger, museum, kommuner, private eiere av kulturminner og andre som ønsker å formidle kulturarven. Gjennom Kulturminnedagenes tema for 2021 «DIALOG» vil arrangementene fokusere på inkludering, belyse verdien av mangfold og skape dialog rundt vår kulturelle arv. Dette er viktig for identiteten vår og for å forstå hvem vi er og hvor vi kommer fra.

Målet med arrangementene å skape møteplasser for mennesker på tvers av generasjoner, interesser og bakgrunn, og bidra til glede, kunnskap i tillegg til å oppdage nye sider ved nærmiljøet i tid og rom. I år gjør vi det ved å invitere til disse arrangementene i september i Sortland; 
- Kurs i bygningsvern torsdag 16. september kl. 16-19 i Blåboksen Kulturfabrikken 
- Familiedag på Jennestad Handelssted søndag 19. september kl. 12-17
- Slektsforskertreff onsdag 22. september kl. 19-21 i biblioteket på Kulturfabrikken
- Vår kamp konferanse i tilknytning til utstillingen Vår kamp torsdag 30.september kl. 09 og kl. 11 i Sortland gamle kino i Rådhus 1

Kurs i bygingsvern 16. september
Eiere av vernede eller bevaringsverdige bygninger/bygningsmiljø i Sortland inviteres på kurs i bygningsvern på Kulturfabrikken 16. september. Det åpnes for at også andre kan delta om det blir ledige plasser.

Kurset vil gi et godt grunnlag for å vite både hva som bør gjøres for igangsetting av restaurering og vedlikehold. Det blir videre informert om hvilke tilskuddordninger som det kan være aktuelt å søke støtte på. Deltakerne oppfordres også til å ta med bilder av egne prosjekt, og vil på slutten av kurskvelden får tips og råd for egen bolig.

Kursleder er John Hansen, som har vært konservator ved Norges arktiske universitetsmuseum siden 1990, og styremedlem i Fortidsminneforeningen avd. Troms i 25 år. Han har restaurert nordlandshuset Nerstua fra 1875 på Tussøy etter antikvariske prinsipper, og rekonstruert naust og uthus fra 1800-tallet på Tussøy ved hjelp av tradisjonelle materialer og bygningstekniker. Hansen har arrangert ulike kurs innen feltet bygningsvern blant annet vindusrestaurering.

Kurset er en del av Kulturminnedagene 2021 i Sortland, og er samtidig oppfølging av vedtatte Kulturminneplan for Sortland 2020-2030 som omhandler bygg og bygningsmiljø.

Kurset er gratis.Husk påmelding til mona@kulturfabrikkensortland.no eller telefon 952 64 022. Maks 40 deltakere.

Arrangør: Kulturfabrikken Sortland KF i samarbeid med Sortland Historielag og Sortland Museum

Familiedag på Jennestad Handelssted 19. september
Vi inviterer til familiedag på gamle Jennestad handelssted søndag 19. september. Museet arrangerer skattejakt for store og små. Styret i Jennestad Samfunnshus arrangerer marked og har kafé nede på handelsstedet. På markedet stiller lokale matprodusenter og håndverkere. Det er blant annet mulig å få kjøpt sesongens grønnsaker og nypoteter hos Myren gård, lefser fra Lefsebua.Videre kommer Vikan keramikk og Sjokoladerommet fra Lofoten. Historielaget inviterer til historisk vandring til grafittgruvene i området med Steve Haugerud som guide. Galleri Jennestad, skulpturhagen og brygga er åpen for omvisning.

Jennestad Handelssted er Sortland kommunes delprosjekt i Fotefar mot nord - en veiviser til kulturminner i Nord-Norge og Namdalen. Handelsstedet hadde sin storhetstid tidlig på 1900-tallet, men butikken i brygga var i drift helt fram til 1982. I tillegg til handel, post, skipsekspedisjon og gårdsdrift, gav grafittdriften store inntekter til eierne. I dag samarbeider Galleri Jennestad, Sortland Museum og Sortland kommune om driften på handelsstedet, og har galleri og brygga/butikken åpent hver sommer fra midten av juni til midten av august.

Arrangementet er gratis. Vel møtt!

Arrangører: Sortland Historielag, Sortland Museum og Kulturfabrikken Sortland KF i samarbeid med Jennestad Samfunnshus AL

Slektsforskertreff 22. september
Sortland Historielag arrangerer Slektsforskertreff onsdag 22. september på biblioteket på Kulturfabrikken. Slektsforskere  er til stadighet på  jakt etter nye opplysinnger om slektsforhold og livsforhold. På Digitalarkivet er det mange opplysningere som en kan nyttiggøre seg. Noen av disse er folketellingene, og den siste offentligjorte er for 1920. Den vil medlemmer av slektgranskergruppa belyse, spesielt med tanke på tellinga i Sortland.

Slektsforskergruppa på Sortland har hatt regelmessige møter siden 2010. De som har vært med noen år har skaffet seg god kunnskap om det å leite etter slekt. Dialog, utveksling  av kunnskap og erfaringer, er den  viktigste arbeidsmetoden vi bruker.

Arrangør: Sortland Historielag

Vår kamp - konferanse 30. september
Sortland Museum har invitert alle elevene ved Sortland Ungdomsskole til Vår Kamp-konferansen torsdag 30.september i Sortland gamle kino. Vår Kamp-konferansen er en del av Vår Kamp, som er Sortland Museums nye storsatsing om arbeiderbevegelsens historie i Vesterålen. Vår Kamp handler om hva vi kan lære av historien, konflikthåndtering, hensynet til felleskapet og refleksjoner rundt egne valg.

På konferansen vil skuespillerne fra den musikalske rollespillpodkasten Drager & Drottner ta elevene med på en historisk reise til 1930-tallet. Det blir foredrag, improvisert teater, sang og lærerike opplevelser. Konferansen er gratis, og vi i Sortland Museum håper så mange som mulig kommer, slik at ungdomsskoleelevene på Sortland nå får en skikkelig god opplevelse!

Arrangør: Sortland Museum

Flere Aktuelt

Julebord på Kulturfabrikken 2021!

Samle kolleger og vennegjengen på julebord med show hos Kulturfabrikken! Velg om dere vil høre Silya sammen med Hærens musikkorps, dra på juleshow med Ensemble Blå, la lattermusklene få kjørt seg sammen med Dag Sørås, eller nyte Creedence-klassikere med høg allsangfaktor! Les mer

Matkurs for barn i Vesterålen og Lødingen

Bli en smaksekspert! Bli kjent med de fire grunnsmakene surt, salt, bittert og søtt på matlagingskurs for barn i 5.-7. klasse! Les mer

Program for Kulturminnedagene 2021

Kulturminnedagene er Norges største historie- og kulturarvsfestival med 300 arrangement og 50.000 besøkende rundt om i landet hvert år. Les hele programmet for Kulturminnedagene i Sortland her. Les mer