Bli med på vandring på industristedet Husvika i Sigerfjord og Sigerfjord Sildolje, Kraftfoder og Guanofabrikk i anledning Kulturminnedagene. Vi hører om det som var, det som er og det som skal komme.

I februar 1910 ble fabrikken etablert. Fabrikken kom allerede i drift samme år. Initiativtakerne valgte Husvika som fabrikksted. Stedet høvde godt på flere måter- et romslig område, utmerket havn og gode muligheter for kraftutbygging i nærheten. Fra først av ble koking av sild gjort med kull, men allerede i 1915 fikk bedriften strøm fra Vangpollen Kraftstasjon.

Ved folketellinga i desember samme år hadde den over 30 arbeidere, og arbeidsstokken økte. Fabrikken overlevde 1930 årene, men måtte gjennom to konkurser. Etter krigen sørget modernisering av anlegget til at bedriften gikk med tre skift, hver på tretti mann. Produksjonen gikk ned da det ble mindre sild og lodde å få tak i.

Sesongvariasjonene kunne være store. De fleste av arbeiderne bodde på andre sida fjorden. I 1984 ble produksjonen lagt ned og brukbart produksjonsutstyr ble solgt til Peru. Sild ble levert fra båt- til koking-til pressing- blir til fett (mel og olje).

Veidekke Industri AS, Husvika Kjøpte området i 1986 og la til rette for produksjon av asfalt. Det jobber mellom 15 og 25 personer i asfaltsesongen fra mai til november. Oppdragsgivere er Statens Vegvesen, kommuner, entreprenører, flyplasser og private. Asfalten skipes med båt og lastebiler. Asfalt består av et bindemiddel og mesteparten sand. Den gamle fabrikken er ombygd til dette formålet. Veidekke har også vinteroppdrag med brøyting og vedlikehold på veinettet.

Praktisk info

Varighet: kl. 12-14

Arrangør: Sortland Historielag og Veidekke Industri AS

Anbefalinger

newsletter-hr
gavekort-hr