Animasjon: Flukt

FLUKT er en prisvinnende dokumentar som er Oscar-favoritt i kategoriene beste dokumentar, beste animasjonsfilm og beste internasjonale film.

Amin er 36 år, velutdannet og suksessfull. På overflaten virker alt perfekt, men Amin har aldri fortalt noen historien om hvordan han flyktet fra Afghanistan til Danmark som barn. Selv ikke til kjæresten Kasper, som han skal gifte seg med. For å kunne slå seg til ro, er han nødt til å åpne opp om det han som barn fikk ordre om å holde hemmelig. For første gang forteller Amin sin historie.

Amins oppgjør med fortiden tar han tilbake til en lykkelig barndom i 1980-tallets Kabul, med a-ha på walkman’en og Jean Claude van Damme-plakat på gutterommet. Men også minnene om en nådeløs borgerkrig, som forvandler den trygge hverdagen til en krigssone og splitter hans familie. Krigen sender 11 år gamle Amin og familien på en farefull flukt, som først avsluttes fem år senere, når han ankommer Danmark – helt alene.

FLUKT er en sterk og rørende dokumentar som bruker vakker animasjon for å fortelle Amins historie. Filmen bygger på samtaler Amin har hatt med sin barndomsvenn og regissør Jonas Poher Rasmussen. Som publikum får vi være flue på veggen når han åpner seg opp til sin venn for første gang.

FLUKT har allerede vunnet en lang rekke priser på filmfestivaler, blant annet prisen for beste dokumentar ved Sundance filmfestival. Den regnes som Oscar-favoritt i kategoriene beste dokumentar, beste animasjonsfilm og beste internasjonale film.

Den unike blandingen av animasjon og arkivmateriale gjør dette til en filmopplevelse som ikke ligner noe annet og som har fått filmanmelderne til å ta fram superlativene.

Aldersgrense: 12 år
Språk:
Dansk, engelsk, fransk, russisk og dari med norsk tekst

Regissør: Jonas Poher Rasmussen
Produksjonsår: 2020,
Danmark, Norge

Varighet: 89 minutter

Sjanger: AnimertDokumentar

Visningen er en del av Laterna Magica

Praktisk info

Varighet: 1 time 30 minutter

Arrangør: Kultursamarbeidet i Vesterålen, Vesterålen filmklubb og Sortland kino