Onsdag 21. oktoberer blir det gratis foredrag med Egil O. Enåsen om svartedauen.

Svartedauen var den største pandemien vi kjenner til. Flere forskere sier mellom 30 og 60 (70) % av befolkningen i Eurasia omkom i "den store mannedauen" og alle vet vi at svartedauen skyldtes byllepest.

Alle kjenner også den nyklassiske fortellingen om det engelske skipet, som gled inn på havna i Bergen i år 1349 og førte svartedauen til Norge. Er denne nyklassiske fortellingen korrekt? Når oppstod svartedauen og når forsvant pandemien igjen? Kom svartedauen til Nord-Norge? Når kom det rotter til Island? Når kom brunrotta til Europa? Var svartedauen virkelig byllepest?

Kan "den store pestilensen" ha hatt noe med astronomi å gjøre? I dette foredraget snakker Egil O. Enåsen om hva sykdommen var, hvilke motforestillinger som reises mot den nyklassiske fortellingen og om det dramatisk klimaet som ledet opp til svartedauen.

***
Jeg har markert meg som klimarealist i opposisjon til det offisielle synet på hva som styrer klimaendringer. - Mange husker meg også som en ivrig amatørastronom, og selv om jeg la bort den hobbyen for mange år siden, er noe av interessen for astronomi fortsatt tilstede.

Da jeg kom over ei bok i fjor om en sannsynlig sammenheng mellom astronomi, klima og svartedauen, ble nysgjerrigheten vakt. - Etter det har det blitt mange bøker og utallige forskningsartikler med ulike syn på hva som skjedde og hvorfor svartedauen ble en så skjellsettende epidemi.

Egil Enåsen

Praktisk info

Varighet: 45 minutter

Foto: "Citizens of Tournai bury plague victims", miniatyr fra "The Chronicles of Gilles Li Muisis" (1272–1352)

Gratisbillett: Via Kulturfabrikkens billettsystem kan du hente ut en gratisbillett. Dette koster ingenting. Her registrer du deg med kontaktinformasjon, slik at vi samtidig får en liste med navn på de som er tilstede. Er det ledige plasser vil det også være mulig å registrere seg i døra når man kommer. "Gjestelista" oppbevares i 14 dager og makuleres deretter. Kulturfabrikken følger ellers smittevernreglene med økt renhold, økt avstand og tilgjengelig håndsprit.

 

 

 

Anbefalinger