Med russiske styrker i hælene, var tyskerne i rask retrett på Kola-halvøya høsten 1944, og Bjørnevatn utenfor Kirkenes ble befridd 25. oktober. Men russerne hadde ingen planer om å okkupere Finnmark, og de stoppet fremrykkinga i Tana.
Hitler og de norske nazistene hadde derimot sine egne planer om å legge vårt nordligste fylke i aske og evakuere befolkningen. Målet var å skape et tomrom som ingen kunne fylle. Et ødeland.
Det skjedde grufulle overgrep denne vinteren. Mange av de evakuerte ble stuet ned i trange båter og sendt sørover under forferdelige forhold. Flere hundre mennesker døde. Ufattelige 11.000 bolighus ble brent ned og det aller meste av infrastruktur og offentlige bygg ble brent ned til grunnmurene.
Det fulle omfanget av forbrytelsene kom dog aldri frem. Ingen ble stilt til ansvar og stemmene til ofrene ble ikke hørt. Den nordnorske krigshistorien har, frem til i dag, blitt fortalt av seiersherrene - uten at vi er klar over det.
Dramatiker Lucas Svensson og regissør Egill Pálsson forteller historien slik du aldri har hørt den før.
De fire skuespillerne på scenen spiller til sammen i overkant av 40 roller. Her får du kjappe replikkvekslinger og rollebytter i en spennende og enkel scenografi med uvanlige virkemidler.
Forestillinga er basert på boka Jevnet med jorden av Per Kristian Olsen.
ETTERSNAKK
Etter forestillinga blir publikum invitert til å bli igjen og reflektere sammen med skuespillerne rundt historien. Mange har fortellinger fra egen familiehistorie, og det er fint å kunne samles etter en sterk teateropplevelse.
PÅ SCENEN
Frederic Molund, Hanne Mathisen Haga, Ivar Beddari, Ann Mari Nordengen
PRODUKSJON
Regi: Egill Pálsson
Manus: Lucas Svensson
Oversettelse: Endre Lund Eriksen
Scene- og rekvisittdesign: Linda Nilsen
Lysdesigner: Ruben Westerli Johnsen
Videodesign: Erlend Østrem Nielsen
Dramaturg: Morten Kjerstad
Inspisient: Johanna Coraline Jensen
Lystekniker: Espen André Olsen
Lydtekniker: Truls Olsen
Kostymeansvarlig: Ann-Jorunn Pedersen
Research/konsulent: Per Kristian Olsen
Takk til: Kai Krogh, Kristine Hartgen, Espen Mauno og Ellen Andreassen for god hjelp under prøvene. Vi vil også takke Sara Margrethe Oskal for hjelp med samisk uttale, og Britt Inga Vars for samisk oversettelse. En stor takk også til Arktisk Filharmoni.
Varighet: 1 time 35 minutter
Servering: Kulturkaféen
Arrangør: Hålogaland Teater & Kulturfabrikken
En forestilling for hele Norge (Nordlys+, terningkast 6): «Dette er bunnsolid dokumentarteater som både greier å øse ut kunnskap og dyp innlevelse. Jeg ble inderlig grepet, jeg ble rystet, jeg gråt, jeg kjente igjen min egen families virkelighet, men jeg lærte også utrolig mye som jeg kunne altfor lite om fra før.»