Sortland kunstforening ønsker velkommen til en unik ny utstilling med en av Sápmis ledende kunstnere i Galleri Ariblå, Tomas Colbengtson. Utstillingen «Vååjnesasse buektedh» / «Å synliggjøre det usynlige» viser et utvalg av objekter og skulpturer i glass.

Utstillingen er produsert av Sámi Dáiddaguovddáš/Samisk senter for samtidskunst. Bøker fra Sijti Jarnges (sørsamisk senter) bibliotek i Hattfjelldal er blitt del av utstillingen for å utdype tematikken Tomas Colbengtsons er opptatt av i sin kunst. Utstillingen er vist i ulike versjoner i Hattfjeldal, Tärnaby, Stjørdal, Mosjøen og Bodø.

Gjennom kunsten ønsker Colbengtson å uttrykke og løfte fram viktige spørsmål og i tillegg synliggjøre det som er blitt usynliggjort. Formen på glasset forholder seg til en mannlig eller en kvinnelig form, det refererer til den samiske offertradisjonen med sjiele-gierkie (celledeling, hjerte eller hjerne). I nyanser i glasset kan du se bilder fra samisk historie og samtid, og flere gamle fotografier fra det sørsamiske området.

I den samiske tradisjonen dekorerer man bruksgjenstander med mønster og bilder som har sine røtter i gammel samisk tro. De fargene som benyttes har en spesiell betydning, f.eks. rødt er blodets – livets farge. Tidligere betraktet samene hvite kvartssteiner som hellige. Kvarts i sin reneste form, bergkrystall, er glass. Det er Colbengtsons forbindelse til klart glass, i tillegg har bilder inne i glasset blitt bevart i mange tusen år.

Praktisk info

Varighet: Tir - lør kl. 11-15 fra 30. april - 21 mai 2021

Arrangør: Sortland kunstforening

Anbefalinger