BLI MED PÅ SOMMERLES 2021!

Sommerles er en nasjonal, digital lesekampanje i regi av bibliotekene, der målet er at flest mulig barn i 1.-7. klasse skal lese mest mulig i løpet av sommerferien! Sommerles bruker elementer fra digitale spill for å motivere til lesing. Forskning fra England og USA viser* viser at barn som ikke leser i løpet av sommeren, mister inntil tre måneders lesekompetanse, barn som deltar taper minimalt.

I 2020 deltok over 120 000 leseglade barn, men vi ønsker enda flere barn velkommen! Kampanjen starter 1. juni hvert år, og avsluttes den 31. august.

 

Suksessen til Sommerles har sammenheng med den gode drahjelpen fra dere lærere. Ved å hjelpe oss med å reklamere for Sommerles på skolen før sommerferien, gir dere barna en god start, og de kan komme godt i gang med kampanjen før sommerferien for alvor tar fart. Våre undersøkelser har vist at det er gjennom dere at vi når flest barn. Vi håper derfor at dere vil hjelpe oss med å motivere elevene til å delta i kampanjen – resten tar biblioteket seg av.

 

Vi ønsker at dere:

  • Deler ut et infoskriv som elevene får med seg hjem. Som kan lastes ned her.
  • Snakker med elevene om Sommerles og oppmuntrer dem til deltakelse. Siden Sommerles.no er en digital lesekampanje, trenger vi foreldrenes tillatelse for at barna skal kunne delta. Det er derfor viktig at selve registreringen skjer hjemme, og ikke i fellesskap på skolen.
  • Ser årets filmsending sammen med elevene: Sommerles 2021 sparkes offisielt i gang den 1. juni med en filmsending fra Biblo Tøyen, Norges kuleste bibliotek! Du får blant annet møte Sommerlesforfatter Mari Moen Holsve og høre hvorfor statsminister Erna Solberg synes at alle burde bli med på Sommerles. Filmen publiseres på Sommerles sin YouTube-kanal 1. juni, og vil være tilgjengelig hele sommeren. Filmen varer i ca. 15 minutter.

 

 

Hva er Sommerles.no:

 

  • En nasjonal, digital lesekampanje i regi av folkebibliotekene i hele landet, som varer fra juni - 31. august
  • Alle elever i 1. - 7. klasse kan delta, også de som skal begynne i 1. klasse til høsten og de som går ut av 7. klasse ved kampanjestart.
  • no er i utgangspunktet en digital kampanje, men det er også mulig å få lesekort på biblioteket og delta analogt. På nettsiden kan barna samle poeng for hver side de leser, se hva venner leser og skaffe seg digitale troféer som de kan samle på. De kan også følge en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve, og svare på oppgaver i tilknytning til den.
  • Barna blir belønnet for innsatsen med digitale trofeer på profilen sin, og med fysiske premier som de kan hente på biblioteket.
  • Sommerles er for alle, både superlesere, middels gode lesere og de som trenger hjelp eller er i ferd med å lære seg å lese. De må ikke lese selv, men kan velge å bli lest for eller høre på lydbøker.

 

Mer info om Sommerles.no og hvordan dere kan markedsføre kampanjen for deres elever, finner dere her: https://altom.sommerles.no

 

Ta kontakt med Ida på Sortland bibliotek dersom du ønsker mer informasjon.

 

GOD SOMMER MED SOMMERLES.NO!

 

 

 

*Fiore, C. & Roman S. (2010) Proof Positive School Library Journal; New York. Vol 56, Iss 11. (Nov 2010), og Cooper H. (2003) Summer Learning Loss: The Problem and some Solutions. ERIC digest https://www.ericdigests.org/2003-5/summer.htm   

newsletter-hr
gavekort-hr